18. septembar – Pokreće se kampanja za tinejdžere

0
113

– Početkom sljedeće sedmice pokrenućeno intenzivnu kampanju usmjerenu na tinejdžere o pridržavanju mjera za sprečavanje širenja korona virusa na njima primjeren način. Oni su najmobilniji dio populacije i trenutno u Evropi su fokus djelovanja pedijatrijskih institucija i organizacija – najavio je za Pobjedu direktor Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojša Kavarić.

On je i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore koja je punopravna članica Evropske pedijatrijske akademije i to kao zemlja van Evropske unije. Dr Kavarić kaže da dnevno ažuriraju podatke i veoma su dobro upoznati sa situacijom u EU.

– Dileme i izazovi su identični. Primijećen je određeni porast novoinficiranih nakon otvaranja obrazovnih institucija od vrtića do univerziteta. Zabrinjava što je veliki broj tinejdžerske populacije značajno zahvaćen u drugom talasu pandemije, najvjerovatnije zbog slobodnijeg i nedisciplinovanijeg ponašanja kad je zaštita u pitanju – objasnio je dr Kavarić.

U Crnoj Gori se i škole i vrtići otvaraju 1. oktobra, uz poštovanje mjera. Prema riječima dr Kavarića, sve odluke ovog tipa moraju proizilaziti iz pažljivog sagledavanja ukupne epidemiološke situacije u realnom vremenu i na sedmičnom i dnevnom nivou, posebno ako su tendencije širenja korona virusa negativne, odnosno ukoliko dolazi do dramatičnog širenja infekcije.

Kako je predviđeno odlukom Ministarstva prosvjete, za razliku od škola, i djeca u vrtićima neće morati da nose maske, sem ako to ne budu tražili roditelji.

Dr Kavarić ističe da je upotreba maski u školama, kako zaposlenih tako i djece specifičan problem i izazov koji zahtijeva dodatne mjere kontrole i prevencije neželjenih zadesnih događaja, posebno kod mlađe djece.

Pedijatrijske službe domova zdravlja u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, spremno dočekuju situaciju nakon otvaranja obrazovnih institucija. Ističe da kovid pedijatrijski centar u Domu zdravlja Podgorica i pedijatrijske kovid ambulante u domovima zdravlja širom zemlje su i kadrovski i organizaciono veoma dobro pripremljene za eventualni rast novoinficiranih među djecom.

Preporučuje roditeljima da pažljivo proprate sva uputstva i preporuke, te da kao najbolji i najzainteresovaniji poznavaoci svog djeteta slobodno traže dodatna pojašnjenja i da veoma aktivno učestvuju u stvaranju najboljih uslova za odvijanje predškolskih i školskih aktivnosti svoje djece, imajući uvijek na umu ono najvažnije – zdravlje i život djeteta.