19. septembar – SZO potvrdila da je situacija u Crnoj Gori pod kontrolom

0
83

– Od kolega iz SZO smo dobili priznanje i potvrdu da je stanje u zdravstvenom sistemu CG pod apsolutnom kontrolom, da je koordinacija na visokom nivou i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji – kazao je direktor KCCG dr Jevto Eraković. Dr Eraković i šef Medicinskog kriznog štaba dr Nermin Abdić razmijenili su telekonferencijski sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije iskustva u borbi protiv koronavirusa. .

Dr Eraković je održao konsultativni online sastanak sa predstavnicima Evropske kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori. Sastanku je prisustvovala i Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, a u Ženevi predstavnici SZO iz Evropske kancelarije.

Dr Eraković je ovim povodom kazao da su tokom sastanka razmijenjena dosadašnja iskustva i znanja u borbi protiv kovid pandemije te da su predstavnici SZO odali priznanje Kliničkom centru i crnogorskom zdravstvenom sistemu na svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima u suzbijanju pandemije.
– Danas smo imali još jednom priliku i zadovoljstvo da održimo online sastanak sa predstavnicima SZO. Od prvog dana COVID -19 infekcije imali smo veliku i snažnu podršku SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore i Kliničkom centru.

Razmjenili smo iskustva i znanja o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori. Ono što smo sa sigurnošću utvrdili i ono što smo dobili od kolega iz SZO jeste priznanje i potvrda da je stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore pod apsolutnom kontrolom, koordinacija je na visokom nivou i kakva treba da bude između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji – kazao je dr Eraković ističući da je poruka crnogorskoj javnosti da imaju sigurnost u zdravstveni sistem Crne Gore.

-Poruka crnogorskoj javnosti i građanima sa ovog sastanka jeste da imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema našem zdravstvenom sistemu. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti broj oboljelih i opterećenje zdravstvenog sistema, zaključio je dr Eraković.

– SZO za Evropu nastaviće da pruža podršku svim zemljama u regionu kako bi uspješno odgovorili na izazov ponovne pojave infekcije, dok istovremeno podstiče ulaganje u ključne mjere javnog zdravlja, uključujući testiranje, ispitivanje slučajeva i izolaciju potrebne za kontrolu transmisije, kazala je Adrienne Rashford, team lider za pripremljenost, spremnost i jačanje kapaciteta, Program za vanredne situacije SZO.