19. avgust – U HRVATSKOJ NEMA ZARAŽENIH EBOLOM – HEMORAGIJSKOM GROZNICOM

0
349

U Hrvatskoj je osamnaest osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dan jer su se u Hrvatsku vratile iz zemalja ugroženih ebolom – hemoragijskom groznicom. Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze ebolom – hemoragijskom groznicom, niti se to očekuje.

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora sprovodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije, još od druge polovine jula, zbog izbijanja ebole – hemoragijske groznice u Sijera Leoneu, Liberiji, Gvineji i Nigeriji.

Mjere nadzora se sprovode u koordinaciji s Kriznim štabom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Podsjećamo, mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta. Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost.

Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, dijareje, glavobolje ili grlobolje.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tečnostima bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, sredstvima za dezinfekciju, sunčevim zracima ili sušenjem.