19.februar – Nastavak saradnje resora zdravlja Crne Gore i Malte

0
251

Ministar zdravlja Crne Gore, dr Kenan Hrapović razgovarao je sa potpredsjednikom Vlade Malte i ministrom zdravlja te zemlje Kristoferom Ferneom o modelima saradnje dva ministarstva u cilju unapređenja zdravstvene zaštite i razmjene iskustava koja mogu pomoći u prevazilaženju izazova pred kojima se nalaze zdravstveni resori malih zemalja.

Tokom susreta je dogovorena saradnja u nekoliko oblasti, a sa crnogorske strane, posebno interesovanje iskazano je za modalitet nabavke ljekova za rijetke bolesti kroz formiranje posebnog Komiteta koji bi bio okosnica za rješavanje ovog problema, a uz iskustvo Malte, koja je dio evropske Valletta grupe, koja na poseban način vrši nabavku skupih ljekova na teritoriji Evropske Unije.

Ministri Hrapović i Farnea saglasni su da je potrebno intezivirati dogovore u oblasti edukacije medicinskog kadra iz Crne Gore, kako na univerzitetskom nivou, tako i kroz boravak crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Malti, gdje se sprovode najsavremeniji medicinski tretmani. Takođe, dogovoren je i model tzv. konsultantskih usluga po kojem bi malteški ljekari dolazili u našu zemlju i učestvovali u edukaciji ljekarskog kadra u Kliničkom centru Crne Gore.

Prvi čovjek zdravstvenog sistema na Malti kazao je da ta zemlja ima savremeni Centar za onkologiju sa PET skenerom i ostalom propratnom opremom, te da su voljni da ponude usluge za crnogorske pacijente kojima je neophodna ova vrsta liječenja.