19. februar – POVEĆAN RIZIK ZA EPIDEMIJSKO JAVLJANJE MALIH BOGINJA

0
320

U Crnoj Gori je tokom posljednjih mjeseci 2014. godine registrovano sedam slučajeva obolijevanja od morbila, dok je u januaru i februaru 2015. godine registrovano još šest laboratorijski potvrđenih i četiri slučaja sumnje na morbile, čije je ispitivanje u toku – saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U 2015. godini, najveći broj oboljelih je registrovan u opštini Kotor (pet lica), opštini Podgorica (dva oboljela), dok je po jedno lice registrovano u opštinama Herceg Novi i Nikšić. Jedno oboljelo lice je državljanin Republike Srpske.

– Od oboljelih su, uglavnom, dobijeni podaci da su se ili inficirali tokom boravka u susjednoj Bosni i Hercegovini (najčešće u Republici Srpskoj) ili su tako inficirana lica prenijela infekciju na članove svojih porodica ili bliske poznanike. Među oboljelima prisutna su lica svih starosnih grupa, a registrovano je i nekoliko slučajeva među bebama – saopštili su iz Instituta.

Kako su kazali, s obzirom na to da u susjednoj BiH vlada epidemija malih boginja, u kojoj je do sada registrovano preko 6000 oboljelih, te da se epidemija prenijela u susjedne države, Srbiju i Hrvatsku, u Crnoj Gori je u toku pojačan nadzor nad ovom bolešću.

– Kako obuhvat djece rođene tokom 2012. godine vakcinisane MMR vakcinom još nije dostigao zahtijevani minimum od 95 odsto (trenutno iznosi 91,5 procenata), a informacije sa terena govore da u pojedinim opštinama, naročito primorskog i srednjeg regiona, značajan broj djece rođene 2013. godine još nije vakcinisan, postoji povećan rizik za epidemijsko javljanje malih boginja, ali i rubele i epidemijskog parotitisa i u Crnoj Gori – kazali su iz Instituta.

Oni su apelovali na roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi se izbjeglo nepotrebno obolijevanje i mogućnost nastanka komplikacija koju nose navedene bolesti. Kako su podsjetili, vakcinacija MMR vakcinom provodi se kod djece u periodu od navršenih 12 do 15 mjeseci, odnosno u starijem uzrastu ukoliko iz nekog razloga tada nisu vakcinisana. Druga doza MMR vakcine daje se pred upis u osnovnu školu. Jedna doza MMR vakcine štiti 85 -95 odsto vakcinisanih lica, dok primljene dvije doze štite 95 – 99 odsto vakcinisanih. Da bi se spriječilo epidemijsko javljanje bolesti protiv kojih se provodi vakcinacija, neophodno je da sa dvije doze vakcine bude vakcinisano najmanje 95 odsto populacije.