19. jul – Azijska država pred katastrofom: Neistine o vakcinama i nedisciplina uzroci divljanja delta soja – Indonezija

0
24

Neistine o štetnom dejstvu vakcina, nemaran odnos prema pandemiji i velika nedisciplina doveli su Indoneziju do toga da je, kako su ocijenili Crveni krst i Crveni polumjesec, “na rubu katastrofe”.

Brojke novooboljenih na dnevnom nivou sada su veće od 50.000 i gotovo da nema nade kako bi u ostrvskoj državi, koja ima oko 270 miliona stanovnika, uskoro moglo biti zaustavljeno širenje delta varijante koronavirusa.

Lokalne bolnice ostaju bez zaliha, a na grobljima su bageri – koji i noću kopaju nove parcele. Sve to, međutim, kao da nije dovoljno upozorenje za stanovništvo, s obzirom na to da je vakcinisano tek šest odsto populacije. Javnost u azijskoj državi za takvu činjenicu krivi široko rasprostranjene dezinformacije po društvenim mrežama i aplikacijama.

Iako je od koronavirusa do danas oboljelo gotovo tri miliona ljudi, a preminulo više od 70 hiljada, stručnjaci upozoravaju kako vrhunac epidemije tek slijedi. Da je tako, govor dnevni bilansi novooboljelih, kojih je juče bilo 52 hiljade, prekjuče 54, a dan ranije rekordnih 57 hiljada.

Indonezija je prošle i većinom tekuće godine epidemiju držala pod kontrolom, ali je u junu došlo do naglog rasta – pri čemu je dominantan postao delta soj. Bolnice su u svega nekoliko dana preplavljene, a 10. jula uveden je lockdown. Kasno, po svemu sudeći.

Mnogi ljudi, usljed dezinformacija o vakcinama, nijesu spremni na imunizaciju, plašeći se ozbiljne bolesti ili smrti. Neistine na društvenim medijima su i razlog zbog kojeg znatan dio indonežanske populacije, uprkos svemu, i dalje ne doživljava koronavirus kao ozbiljnu bolest. Među korisnicima aplikacije “WhatsApp” šire se lažne vijesti o bezuspješnim efektima liječenja, a pojedine uticajne stranice na društvenim mrežama navode kako su informacije o broju novooboljelih i preminulih – laž, prenosi Analitika.