19. mart – ŠEGRT U BIJELOM POLJU: NEĆU TOLERISATI PROPUSTE U ZDRAVSTVU

0
365

Ministar Segrt u posjeti Bijelom PoljuNovoizabrani ministar zdravlja Budimir Šegrt razgovarao je u bjelopoljskoj bolnici sa roditeljima inficiranih beba. Ministar im se zahvalio na razumnoj odluci da prekinu štrajk glađu. Svoj boravak u Bijelom Polju nije okarakterisao kao radnu posjetu, već kao dolazak povodom nedavne infekcije pet beba u porodilištu, od kojih je jedna preminula.

– U razgovoru sa njima shvatio sam da su oni juče prvi put od pomenutog slučaja naišli na ljudsku riječ, nakon čega su odlučili da rješavanje slučaja prepuste nadležnim institucijama. Određena nesnalaženja u danima kada se dogodila tragedija i nakon nje pojedinih ljudi i službi natjerale su roditelje da iskažu veliki ljudski revolt, što više ne smijemo dozvoliti – saopštio je Šegrt.

On je ocijenio da tragedija u porodilištu treba da bude opomena svim zdravstvenim radnicima da u svakom trenutku moraju biti na visini zadatka, te da dok je on ministar neće biti tolerancije niti opraštanja za bilo kakav propust.

– Uspostavićemo sistem u kojem će se u svakoj zdravstvenoj ustanovi poštovati princip sigurnosti. U Bijelom Polju postoje i kadrovski i prostorni kapaciteti koji mogu da odgovore tim izazovima. Oni segmenti koji zahtijevaju veća i hitna ulaganja, kao što je slučaj sa Internim odjeljenjem u Bijelom Polju, dobiće prioritet u narednom periodu – najavio je novi ministar.

Šegrt  je ocijenio da zdrastveni sistem ne zavisi  samo od ljekara i njihovog rada  već da veliku odgovornost snose menadžmenti. Na pitanje da li će jedan od prioriteta novog ministra biti suzbijanje korupcije u zdravstvu, Šegrt je kazao da ono što indirektno mnogi vezuju za korupciju, kao što su preduge liste čekanja kod snimanja ili pregleda kod specijalista, ne smije više da opterećuje zdrastveni sistem.

– Uska grla koja dovode do takvog stanja moraju biti na kvalitetan način prevaziđena, na čemu su već preduzeti značajni koraci – kazao je ministar.