19. mart – Trodimenzionalni štampač i za ljudsku kožu – Španija

0
255

Španski naučnici razvili su tehniku za stvaranje ljudske kože pomoću 3D bio-štampača, što bi moglo da vodi ka masovnoj proizvodnji ljudskog tkiva.
Vještačka koža bila je prvi živi ljudski organ dostupan u prodaji ali njena proizvodnja može da bude skupa i dugotrajna. Istraživači na univerzitetu Karlos Treći u Madridu kažu da su stvorili metod upotrebe bio-mastila, supstance koja sadrži bološke komponente kao što je plazma, u kojoj su ljudske ćelije kože.
Koristeći kompjuter, naučnici stavljaju ta bio-mastila u ležište štampača kako bi oblikovali kožu. Šef odsjeka za bio inženjering na univerzitetu Karlos Treći, dr Hoze Luis Horkano kaže da bi taj novi metod mogao da se pokaže kao revolucionaran.
– Ideja primjene bio-štampača za stvaranje ljudskog tkiva i organa je presudno otkriće jer je promijenilo načine na koji ljudi na ovom polju misle, jer do sada to smo radili ručno. Biti u mogućnosti da koristimo bio-štampač za kontrolu količine kože tokom vremena, pruža nam nove mogućnosti koje su bile nezamislive kada smo radili ručno – objasnio je dr Horkano.
Iako će biti potrebne godine, dr Horkano kaže da vjeruje da bi ta tehnologija mogla da se upotrijebi za bio-inženjering drugih složenijih ljudskih organa.