2. decembar – BORBA PROTIV NASILJA U PORODICI

0
411

– Pokrenućemo procedure za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Takođe, pojačaćemo nadzorne djelatnosti u sklopu kojih ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija kao što su pravosuđe i multidisciplinarni timovi – zaključak je sastanka, koji je 2. decembra u Podgorici održao Politički klub za borbu protiv nasilja u porodici, sa ciljem da doprinese šesnaestodnevnoj kampanji protiv nasilja u porodici. Klub koji včine istaknute političarke parlamentarnih crnogorskih partija razmatrao je postojeća zakonska rješenja u toj oblasti i potrebe za njihovim daljim unapređenjem.
Predsjednik Osnovnog suda u Podgorici Zoran Radović i konsultantkinja UNDP Branka Vlahović informisali su članice kluba o nedostacima Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.
Skupu su prisustvovali i stalni koordinator Sistema Ujed¬injenih nacija u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski, kao i šefica UNHCR Indu Mohandas, koji su prisutne informisali o naporima Sistema UN u Crnoj Gori za unapređenje sistemske zaštite žrtava nasilja u porodici.
Učesnici sastanka ukazali su na značajne probleme u toj oblasti poput nedovoljne informisanosti građana i građanki o pravima i postojećim sistemom zaštite od nasilja u porodici, neadekvatnog međuinstitucionalnog odgovora na nasilje u porodici, neophodnosti kontinuirane edukacije i važnosti uključivanja svih aktera u rješavanje problema nasilja u porodici.