20. januar – RASTE AKTIVNOST GRIPA

0
390

U Crnoj Gori se od 12. do 18. januara, u odnosu na prethodnu sedmicu, bilježi porast broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu – saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.  Registrovano je ukupno 168 oboljelih lica, sa incidencijom 27/100 000 stanovnika. Najveći broj oboljelih registrovan je u starosnoj grupi od 25 do 64 godine. U cirkulaciji su prisutni virusi gripa tipa A i tip B.

Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 10. do 19. januara je 12, od toga šest slučajeva tip A i šest slučajeva tip B. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Herceg Novi, Podgorica, Kotor, Danilovgrad, Cetinje, Bar, Nikšić, Pljevlja).

Kako je saopšteno iz Instituta, iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u sedmicama koje slijede može se očekivati dalji rast broja oboljelih.

U zemljama evropskog regiona povećana aktivnost gripa nastavila je da raste, posebno na zapadu i sjeveru Evrope Iako je aktivnost gripa i dalje niska u većini zemalja u regionu, 15 od 45 zemalja prijavilo je srednju aktivnost. U većini zemalja dominira influenca A (H3N2).

Iz Instituta su podsjetili da je najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada je virus počeo da se širi u okruženju.

Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih коntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost.