20. jul – Više od 50 miliona inficiranih korona virusom u Evropi

0
24

Evropa je postala prvi region u svijetu koji je prešao 50 miliona inficiranih korona virusom, podaci su koje je objavio Rojters, dok se virulentnija delta varijanta širi i sve više povećava broj dnevnih infekcija.

Evropski region ima milion novoinficiranih svaki osmi dan i prijavljuje gotovo 1,3 miliona smrtnih slučajeva otkad je počela pandemija.

Delta varijanta, koja je mnogo zaraznija od originalne verzije korona virusa, detektovana je u oko 100 zemalja i sada je dominantna u svijetu.

Evropska tržišta strahuju da bi delta varijanta mogla da uspori globalni ekonomski oporavak.

Evropa ima 27 odsto slučajeva infekcije korona virusom u svijetu i 31 odsto smrtnih slučajeva. Njoj je trebalo 194 dana da dođe od 25 do 50 miliona inficiranih dok joj je za prvih 25 miliona trebalo 350 dana. Rusija i Francuska približavaju se broju od šest miliona inficiranih od početka pandemije. Engleska je ukinula gotovo sve mjere ali tzv. Dan slobode pokvaren je sve većim brojem inficiranih i lošim prognozama. Francuska je imala jedan od najstrožih „lokdauna“ u Evropi, a sada traži potvrdu o vakcinaciji za ulaz na brojna mjesta od početka avgusta, kao i obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike. To je izazvalo velike proteste u toj zemlji. Nizozemska je prošle nedjelje objavila da su ponovo na snazi smjernice za rad od kuće, samo nekoliko nedjelja nakon što ih je ukinula, kao i neke restrikcije kada se radi o barovima, restoranima i noćnim klubovima. Grčka traži od posjetilaca restorana i kafića da pokažu potvrdu o vakcinaciji da bi mogli da uđu u zatvoreni prostor.

Svijet ukupno bilježi više od 190 miliona inficiranih korona virusom i četiri miliona umrlih.