20. oktobar – Urađene nove intervencije u liječenju suženja krvnih sudova

0
292

Nova intervencija u liječenju suženja krvnih sudova primjenjuje se u Kličkom centru Crne Gore. Naše ljekare obučava kolega iz Salzburga. Intervencija je, za dva dana, uspješno primijenjena na šest pacijenata. Radi se o segmentu donjih ekstremiteta, prije svega ispod potkoljenice, gdje je hiruški teško raditi. To su teški pacijenti, najčešće dijabetičari sa komplikacijama, ne samo na krvnim sudovima nego i na ostalim sistemima – pojasnio je načelnik Centra za vaskularnu hirurgiju KCCG-a dr Perica Maraš.

– Vremenom ti krvni sudovi su sve lošiji i lošiji, tako da je i način liječenja delikatan. Danas smo čuli sve što nas interesuje za prvi put – kazala je dr Vesna Ivanović.

Za dva dana, nova intervencija primijenjenja je na šest pacijenata. – Mislim da je jako dobro osoblje koje ovdje radi. Potrudiću se da prenesem sva znanja koja imam – kazao je interventni angiolog iz Salzburga dr Ara Urugluoglu.

Pacijenti sa sličnim problemima zakrčenja krvnih sudova do sada su tretman dobijali u većim zdravstvenim centrima u okruženju, dok će ubuduće to raditi naši ljekari u Kliničkom centru.