19. oktobar – Održana prvi internacionalni sastanak kardiologa – kardiohirurga

0
278

Panadriatic sastanak medicinskih nauka je prvi internacionalni kongres kardiologa-kardiohirurga sa Jadranskog područja koji je okupio ljekare iz Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ali i iz Bjelorusije, Turske. Kongres je organizanizovao domaćin Centra za bolesti srca Kliničkog centra Crne Gore, Ministarstvo zdravlja Crne Gore i SISMED-a (Societa Italiana Scienza Mediche).
Predsjednica sastanka je bila prof. dr Ljilja Musić, dok je kordinator italijanske strane bio dr Giuseppe Gullace. Kongres je svečano otvoren sa pozdravom iz Predsjeničkog kabineta Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića.
Skup je okupio više od 170 učesnika, od čega je bilo 72 ljekara iz Italije. Sastanak je bio idealna prilika da se podijele iskustva i mišljenja ljekara između zemalja koje izlaze na Jadransko more.
Prezentovane su holističe i multidisciplinare teme te problemi kardiovaskularnog sistema iz ugla problematike neurologije i nefrologije. Ovo je takođe i bila prilika za predstavavljanje i prezentovanje mladih specijalizanata medicine budućnosti crnogorske kardiologije i kardiohirurgije.
Na Kongresu su održali predavanja poznati italijanskih ljekari kao što su prof. dr Alessandro Mazzola – šef kardiohirurškog tima Sjeverne regije Italije koji je uradio preko 5600 intervecnija, prof. dr Francesco Barilla sa Univerziteta La Sapienza u Rimu, dr Francesco Romeo, specijalista interventne kardiolgije iz Rima.
Kongres je trajao dva dana, gdje je predstavljeno oko 30 predavanja, 15 sesija, 10 spotlight, 5 diskusija i 10 prikaza slučajeva.
Naši kardiohirurzi su prezentovali svoja iskustva i uspjehe iz Centra za kardiohirurgiju, predstavili istoriju crnogorske kardiohirurgije i blisku vezu sa centrima iz Italije koji su pomogli njihovom formiranju, kao i uspješnu statistiku naših operatera kod operacija aortne valvule i aneurizme ascedentne aorte.
Crnogorski ljekari iz Centra za bolesti srca su prezentovali rezultate dijagnostičke i terapijske procedure koje prate trendove medicine. Diskutovali su sa kolegama o TAVI (transcatheter aortic valve implantation) i ostalim procedurama koje se rade u Italiji i Crnoj Gori
Ovogodišnji Kongres je uspješno završen i u dogovoru sa italijanskom delegacijom dogovoreno je održavanje Kongresa i naredne godine.