20. septembar – U Nikšiću raste broj inficiranih korona virusom

0
109

U Opštoj bolnici Nikšić trenutno je hospitalizovano 76 pacijenta. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove sedam pacijenata je životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara i trenutno se dobro osjećaju. U nikšićkoj Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku stanje je stabilno, a u kovid bloku na liječenju je 57 pacijenata, saopštila je za TVCG dr Dragica Gudelj, koja koordiniše radom Kovid bolnice.

– Svi oboljeli su stabilnih vitalnih parametara. Njihova klinička slika spada u lakše do umjereno teške. Međutim ovaj virus osim što je nov je vrlo nepredvidiv i lako može doći do pogoršanja opšteg stanja pacijenta. Zato svakodnevno oko ovih pacijenata radi tim ljekara, uz nesebičnu pomoć i posvećenost sestara, tehničara i pomoćnog osoblja – navela je dr Gudelj.

Kazala je i da kovid odjeljenje u Brezoviku ima 60 bolesničkih postelja.

– Ti smještajni kapaciteti su u potpunosti izdvojeni od takozvanog ”čistog” dijela bolnice. Što se tiče našeg osoblja, nažalost nekolicina naših zaposlenih je oboljela od ove infekcije. Stabilni su, dobro se osjećaju i očekujemo njihov brzi oporavak. Treba reći da smo mi mali kolektiv u kome je svaki zaposleni veoma bitna karika, pa tako ispadanje bilo koga dovodi do gomilanja problema, sa kojima se još uvijek dobro nosimo – istakla je dr Gudelj.

Podsjetila je da je Brezovik specijalizovana bolnica za plućne bolesti, te da je veliki izazov u ovoj situaciji pravilno i nesmetano funkcionisati i pružiti najbolji mogući tretman svim pacijentima.

– Brezovik je jedina bolnica u Crnoj Gori u kojoj se liječe pacijenti sa tuberkulozom, zatim onkološki pacijenti sa malignitetima pluća kao i veliki broj pacijenata sa opstruktivnim bolestima pluća. Svi oni i u vrijeme ove pandemije zahtijevaju kvalitetan tretman, i ne mogu biti zapostavljeni – objasnila je dr Gudelj ističući i da je komunikacija sa NKT-om svakodnevna i vrlo kvalitetna.

– U toku prošle nedjelje predstavnici ovog tijela su bili u posjeti našoj bolnici, a povod je bio izraziti rast broja oboljelih u Nikšiću. Uvjerili su se da Brezovik funkcioniše po svim preporukama i standardima propisanim od strane WHO – zaključila je dr Gudelj.