22. april – Ambasada SR Njemačke donirala 10.000 eura za testove

0
177

Uvažavajući značaj da na raspolaganju bude dovoljno testova kako bi se na brz i pouzdan način moglo utvrditi da li su pacijenti sa simptomima karakterističnim za COVID 19 inficirani novim koronavirusom, Ambasada SR Njemačke stavila je 10.000 eura iz svog projektnog fonda na raspolaganje Institutu za javno zdravlje Crne Gore kako bi se nabavili kompleti za testiranje na novi koronavirus. Dodatni iznos od 7.950 eura neophodan za kompletiranje nabavke obezbijediće Institut iz sopstvenih sredstava. Na taj način biće obezbijeđeno nešto manje od 1000 rtPCR kompleta za testiranje građana Crne Gore.

Ovim se na efikasan i solidaran način podržavaju napori Vlade Crne Gore, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID 19 i obezbjeđivanja optimalnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih od COVIDa 19.

Ambasador Robert Veber je povodom uspješnog projektnog predloga Instituta izjavio: – Njemačka se u borbi protiv koronavirusa zalaže za solidarnost, jedinstvo i međunarodnu saradnju, posebno u okviru Evropske unije, kao i sa zemljama Zapadnog Balkana i Crnom Gorom. Iz tog razloga će Njemačka i dalje biti angažovana i na solidaran način podržavati Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa i prevazilaženju njenih posljedica, kako na bilateralnom nivou tako i u okviru Evropske unije. Solidarnost i jedinstvo su upravo sada neophodni i granice ne smiju predstavljati prepreku za pomoć -.

Zahvaljujući se na vrijednoj pomoći kroz projekat unaprijeđenja testiranja na novi koronavirus direktor Instituta prof. dr Boban Mugoša je izjavio: – U ovim teškim vremenima, u kojima su sve države svijeta suočavaju sa jednim od najvećih izazova u modernoj istoriji, jako nam je drago da prijateljstvo i duh solidarnosti ne poznaju granice. Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, kroz svoje aktivnosti, i kroz solidarnost njemačkog naroda i Evropske unije, još jednom je potvrdila prijateljske odnose između dvije zemlje sa ciljem pružanja podrške crnogorskim građanima i institucijama. S ovim projektnim sredstvima omogućićemo testiranje još većeg broja građana te na taj način nastaviti aktivnosti u cilju otkrivanja i suzbijanja daljeg širenja infekcije.