22. jul – Na pandemiju poslali vojsku – Tunis

0
27

Predsjednik Tunisa naredio je vojsci da preuzme upravljanje državnom kampanjom za suzbijanje pandemije kovida-19 koja je u Tunisu među najgorima u Africi.

Zadatak će dobiti vojna zdravstvena služba, najavio je predsjednik Tunisa Kais Saied u na regionalnoj TV mreži Al Arabia.

Vojnici i vojni medicinari već obavljaju vakcinaciju u udaljenim djelovima Tunisa. Vojnici kamionima prevoze kiseonik u bolnice u centru i na sjeverozapadu gdje je nestašica.

Vršilac dužnosti je zamijenio ministra zdravlja smijenjenog zbog iznenađujuće odluke da tokom praznika Ramazanskog bajrama, otvori centre za vakcinaciju za sve odrasle.

Vlasti nijesu bile spremne za tu odluku koja je izazvala haos jer su građani masovno navalili na centre za vakcinaciju. Šef države je nazvao “zločinom” podsticanje na okupljanje velikih grupa dok država pokušava da ograniči širenje virusa.

Odluka bivšeg ministra zdravlja da tokom praznika otvori centre za vakcinaciju, dovela je na nekim mjestima do tuče zdravstvenog osoblja i građana koji su hitno zahtijevali vakcinisanje jer su zalihe vakcina na isteku.

Vlasti Tunisa su ove godine ograničile okupljanje povodom Kurban-bajrama i obnovile policijski čas u nekim regionima gdje je veliki broj potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom.

Vlasti su zatvorile i neke od plaža na sredozemnoj obali što je novi udarac posrnulom sektoru turizma.

Tunis posljednjih nekoliko sedmica ima više smrtnih slučajeva po stanovniku nego bilo koja druga afrička zemlja i jednu od najviših dnevnih stopa smrtnosti po stanovniku u svijetu iako mu druge zemlje šalju vakcine i drugu medicinsku pomoć, prenosi Beta.