22. jul – PODRŠKA FAKULTETU PRIMIJEJENJENE FIZIOTERAPIJE

0
371

foto06Opština Herceg Novi pružiće podršku Fakultetu primijenjene fizioterapije, Udruženju fizioterapeuta Crne Gore i Institutu „Dr Simo Milošević“ u borbi za zaštitu identiteta i integriteta jedinog državnog fakulteta u Opštini, koji je stub fizioterapeutske struke u Crnoj Gori.

Lokalna zajednica prepoznaje značaj ove obrazovne institucije, zaključak je ovog sastanka kome su prisustvovali, predsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković, dekanica Fakulteta primijenjene fizioterapije doc. dr Sofija Žitnik Sivački, direktorica medicinskog sektora Instituta „Dr Simo Milošević“ dr Marina Delić, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević i predsjednik Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Radovanom Borovićem.

Zaustavljeno je za sada planirano spajanje Fakulteta za fizioterapiju sa Fakultetom za sport i fizičku kulturu iz Nikšića. Prema novom Elaboratu koji je predložio Univerzitet Crne Gore, Fakultet primijenjene fizioterapije opstaće kao studijski program u okviru Medicinskog fakulteta.

– Važno je postojanje jednog državnog fakulteta u Igalu, naročito u kontekstu spojivosti sa privredom, odnosno sa Institutom „Dr Simo Milošević“, koji je osnivač i baza rada ove obrazovne institucije sa četrdesetogodišnjom tradicijom, naglasila je direktorica medicinskog sektora Instituta dr Marina Delić.

Fakultet primijenjene fizioterapije pohađa u prosjeku od 230 do 250 studenata iz Crne Gore i država regiona godišnje. Korijeni ove visokoškolske ustanove su u Fizioterapeutskoj školi koju je Institut osnovao daleke 1976. godine, a potom je prerasla u Višu fizioterapeutsku školu.