22. jul – POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI

0
475

foto05Doc. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore i prim. dr sc. med Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, potpisali su u Beogradu sporazum o saradnji u oblasti javnog zdravlja. Sporazum je potpisan u prisustvu Čedomira Fuštića, ministra savjetnika u ambasadi Crne Gore u Beogradu i dr Vesne Knjeginjić, pomoćnice ministra zdravlja Republike Srbije.

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore doc.dr Boban Mugoša istakao je da sporazum predstavlja formalni okvir koji će omogućiti da zajedničkim radom, i u evropskim okvirima, unaprijede aktivnosti na dobrobit naroda.

Ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Beogradu Čedomir Fuštić ocijenio je da je u ukupnoj bilateralnoj saradnji Srbije i Crne Gore zdravstvena saradnja jedna od najvažnijih. Pomoćnica ministra zdravlja Republike Srbije dr Vesna Knjeginjić naglasila je da je Institut za javno zdravlje Srbije lider u oblasti javnog zdravlja i da se Ministarstvo zdravlja veoma oslanja na rad te institucije.

Sporazum o saradnji u oblasti javnog zdravlja, koji su potpisali direktori Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Instituta za javno zdravlje Srbije, predviđa saradnju stručnih timova nacionalnih instituta, razmjenu iskustava i jačanje kapaciteta, posebno u oblastima promocije zdravlja, prevencije i kontrole nezaraznih i zaraznih bolesti, kao i zaštite životne sredine. Specifične oblasti saradnje činiće zajedničke aktivnosti na jačanju regionalne saradnje i učešće u međunarodnim projektima.