22. mart – PROMOVISANJE PREGLEDA U CILJU RANOG OTKRIVANJA RAKA DOJKE

0
399

Rano otkrivanje je najvažnije kao pomoć ženama da prežive rak dojke. Ali medicinski stručnjaci kažu da širenje te poruke i dalje predstavlja izazov. Organizacija pod nazivom Fondacija „Budimo u kontaktu“ promoviše samostalne preglede za žene i redovne medicinske preglede zbog ranog tretmana.

Tinejdžerke iz Los Anđelesa uče o raku dojke kroz obrazovni takozvani cvjetni krug. Napravljen u obliku cvijeta, on ih uči kako da se samostalno pregledaju i ohrabruje medicinsko praćenje ukoliko primete nešto abnormalno. Njihov rizik je trenutno nizak, ali će porasti kako postaju stariji.

Porodična istorija raka dojke povećava rizik. Procenti raka dojke su viši u razvijenim zemljama kao što su Sjedinjene Države, gde će svakoj osmoj ženi biti ustanovljen rak dojke tokom života.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da mjesta kao što je Afrika imaju mnogo nižu stopu bolesti, dijelom i zbog razlika u načinu ishrane i životnom stilu, ali i taj broj raste.

Glumica Anđelina Žoli privukla je pažnju na bolest kada je objavila prošle godine da su joj uklonjene obje dojke kada je saznala da su rijetka genetska mutacija i njena porodična istorija povećali njen rizik za dobijanje raka dojke. Ljekarka Anđeline Žoli, Kristi Fank kaže da su obavještenost i redovna medicinska kontrola najvažniji.