22. oktobar – SUSRET MINISTARA ZDRAVLJA SRBIJE I HRVATSKE

0
329

BEOGRAD/ZAGREB– Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar sastao se u Zagrebu sa ministrom zdravlja u Vladi Republike Hrvatske, prim. dr Sinišom Vargom, i tom prilikom razgovarao sa svojim hrvatskim kolegom o mogućnostima uspostavljanja bliže i konkretnije saradnje dva ministarstva, kao i o raznim aspektima realizacije konkretnih projekata od obostranog interesa.

Prvi zvanični susret dvojice ministara bio je posvećen, prije svega razmjeni iskustava u procesima reforme zdravstvenog sistema, raznim oblicima zdravstvenog osiguranja, ali i o programima transplatacija, u kojem je hrvatsko zdravstvo ostvarilo zapažene rezultate. Ministri su se složili da bi zajednički nastup zdravstvenih ustanova Srbije i Hrvatske u procesu objedinjenih nabavki mogao da doprinese postizanju povoljnijih cijena i veće konkurentnosti na tržištu.

Ministri su se tokom susreta dogovorili da se postojeća saradnja u oblasti transplatacije dodatno proširi, tako što bi se formirali zajednički timovi, koji bi pomogli u organizaciji ove oblasti, kako bi se stvorili uslovi za nastup u projektima koji su interesantni i za zdravstvo Srbije i za zdravstvo Hrvatske.

Ministri Lončar i Varga, inače, prisustvovali su i Regionalnom dijabetes forumu u Zagrebu, koji je organizovan u saradnji Republike Hrvatske i Kraljevine Danske, na kome je uz prevenciju i liječenje posebno razgovarano o ekonomskim efektima dijabetesa, kao i važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.