23. april – NAJBOLJI SVJETSKI KARDIOLOZI DOLAZE U BEOGRAD

0
434

hronika region 7BEOGRAD – Najbolji interventni kardiolozi svijeta dolaze u Beograd na samit. Oni će, kako je najavljeno, zbrinuti trideset jednog pacijenta iz Srbije.

Najteži kardiovaskularni pacijenti zbog velikog rizika ne mogu da budu podvrgnuti klasičnoj operaciji sa otvaranjem grudnog koša. Njima će narednih dana specijalnim tehnikama intervencije na arterijama pomoći najveći svjetski stručnjaci. Ovakve intervencije se u svijetu naplaćuju od 20.000 do 30.000 eura.

Kako je objasnio predsjednik Interventne kardiologije Udruženja kardiologa Srbije Milan Nedeljković, riječ je o pacijentima koji imaju atromatoze, pacijentima starim preko 75 godina, koji zbog reumatske groznice imaju suženo ušće, imaju oboljenje pluća, bubrega, jetre…

– Dolazak kardiologa iz inostranstva je velika pomoć, ali i priznanje našoj interventnoj kardiologiji i domaćim kardiolozima. Masakito Jamane, jedan od najboljih interventih kardiologa na svijetu, došao je iz Japana. Dolaze i Džordž Sianus, Alfredo Galasi, Andrija Terzić – kazao je Nedeljković.

Za petak je planirana ugradnja zalistaka bez otvaranja grudnog koša kod pacijenata koji, osim ovog problema, imaju i bolesti pluća, jetre i bubrega, te nikako ne mogu biti podvrgnuti klasičnoj operaciji.