23. jun – MINISTAR ZDRAVLJA NA MINISTARSKOJ KONFERENCIJI ZEMALJA ČLANICA ZDRAVSTVENE MREŽE ZA JUGOISTOČNU EVROPU

0
342

a3Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt učestvovao je na Ministarskoj konferenciji zemalja članica Zdravstvene mreže za Jugoistočnu Evropu, koja je 22. i 23. juna u Beogradu održana pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, uz podršku Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu. Konferencija je tematski bila posvećena potrebi jačanja regionalne saradnje zemalja jugoistočne Evrope.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici delegacija 10 država članica Jugoistočne zdravstvene mreže i to iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Izraela, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Rumunije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, ovo je bila prilika da se na najvišem nivou razgovara o unapređivanju regionalne saradnje u oblasti reforme javnog zdravlja, sa posebnim osvrtom na modalitete sprovodjenja Zdravstvene politike “Zdravlje 2020“. Posebna pažnja posvećena je ulozi Zdravstvene mreže u jačanju zdravstvenih sistema i finansijskoj održivosti, sprovođenju Međunarodnog zdravstvenog pravilnika, imunizaciji, spremnosti da se reaguje na vanredne situacije,uticaju životne sredine na zdravlje, kao i potrebi multisektorskog djelovanja na socijalne determinante zdravlja u cilju unapređivanja zdravlja i smanjivanja nejednakosti u zdravlju.