23. septembar – OTVOREN CENTAR ZA TRANSPLANTACIONU MEDICINU FBiH

0
371

SARAJEVO – U prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva 23. septembra je zvanično otvoren Centar za transplantacionu medicinu FBiH, kao nova upravna organizacija u sastavu Ministarstva.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je federalni ministar zdravstva, prof. dr. Rusmir Mesihović napomenuo da je uspostavljanje ovog centra predviđeno Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, koji je usvojen 2009. godine.

Dr. Mesihović je istakao da je uspostavljanje ovog centra, nažalost, dugo ostalo samo na pretpostavkama, a da su aktivnosti na razvoju cjelokupnog transplantacionog programa intenzivirane u 2011. godini. Direktorica Centra prim. dr. Lada Sarajlić je upoznala prisutne sa nadležnostima i zadacima Centra koji koordinira cijeli program transplantacione medicine i, između ostalog, vodi sve potrebne evidencije u vezi transplantacionog programa, poput listi čekanja, praćenja svih transplantiranih pacijenata itd.

Dr. Sarajlić je demonstrirala i informacioni sistem i aplikativno rješenje koji kroz brzu komunikaciju omogućava da cjelokupni proces bude efikasan, transparentan i siguran. Prezentirana je i jedna od mogućnosti informacionog sistema, a to je direktni video link sa bolničkim koordinatorima u UKC Sarajevo i KB Mostar, kao i video link iz operacionih sala.