24. januar – RAK DOJKE I ETNIČKA PRIPADNOST

0
369

Rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena širom svijeta, a rasa i etničko porijeklo izgleda da imaju uticaj na preživljavanje. To je tako čak i kada se bolest otkrije u ranoj fazi.

Iako se rak dojke često smatra bolešću razvijenih zemalja, Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da  skoro 50 odsto onih kojima je ustanovljena dijagnoza raka dojke, a više od polovine onih koji umru od te bolesti, živi u manje razvijenim zemljama.

Sudeći prema podacima iz najnovije studije, SZO procjenjuje da je pola miliona žena umrlo od te bolesti tokom 2011. godine. Bez obzira na to gdje žene žive, saznanje da imaju rak dojke stiže kao šok.

Doktor Stiven Nerod i drugi istraživači iz Ženske univerzitetske bolnice u Torontu proučavali su podatke više od 400 hiljada pacijentkinja sa rakom dojke u Sjedinjenim Državama.

Oni su pratili žene sedam godina nakon što im je uspostavljena dijagnoza. Istraživači su željeli da saznaju da li rasa ili etničko porijeklo imaju ulogu u preživljavanju. I ustanovili su da imaju.

„U poređenju sa bijelim ženama, crne žene imale su jedan ipo, do dva puta više šansi da umru od malog raka dojke, a žene kineskog ili japanskog porijekla oko upola manje šanse da umru od malog kancera,“ kazao je dr Nerod.

Ne postoje studije koje su upoređivale procenat smrtnosti između afro-američkih žena i onih u podsaharskoj Africi ili crnih žena bilo gdje drugdje. Doktor Nerod misli da su te grupe pod rizikom za dobijanje agresivne vrste raka dojke.