24. januar – SZO ne preporučuje obavezno uvođenje vakcinacije

0
58

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne preporučuje obavezno uvođenje vakcinacije protiv koronavirusa, jer imperativne norme nijesu pravi put kada je riječ o uspješnom sprovođenju imunizacije, kazala je šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović. Ona je rekla da je na zemljama da odluče da li će vakcinacija protiv COVID19 biti obavezna ili ne.
– Ali to svakako nije strateški pristup koji preporučuje SZO u cilju povećanja obuhvata vakcinacijom – rekla je Brajović agenciji MINA.
Prema njenim riječima, SZO preporučuje da je potrebno raditi na boljoj informisanosti građana i njihovom ohrabrivanju da se vakcinišu, kao i stvaranju uslova da vakcinacija bude jednostavan izbor za građane. Ona je naglasila da bi jedino za zdravstvene radnike bilo prihvatljivo da vakcinacija bude snažno preporučena, ali nikako obavezna. Ona je objasnila da u situacijama kada je vakcinacija na dobrovoljnoj osnovi nezadovoljavajuća, a transmisija infekcije na neprihvatljivo visokom nivo, moguće je očekivati da će pojedine zemlje razmatrati mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije.