24. jul- KAMERA ZA RANU DIJAGNOZU RAKA KOŽE

0
404

Naučnici u Finskoj razvili su kameru koja može da pomogne pri ustanovljavanju rane faze raka kože, nevidljive golim okom. Oni kažu da, rana klinička ispitivanja veoma lagane hiperspektralne kamere, obećavaju.

Ljekari iz Centralne bolnice univerziteta u Helsinkiju testiraju novu ručnu kameru zbog  mogućnosti utvrđivanja rane faze raka kože, nečega što ne može da se dostigne uobičajenom tehnologijom.

Istraživači kažu da kamera, male težine, može da pravi uvećane spektralne snimke testiranih djelova za samo nekoliko sekundi, naglašavajući razliku između zdravog i potencijalno kanceroznog tkiva. Doktorka Nora Neitanmaki Pertu kaže da su kancerozne naslage često okružene problematičnim oblastima koje nije lako uočiti.

„U okolini tih naslaga može da bude još više naslaga kao što su podkliničke naslage i to je ono što želimo da uradimo sa spektralnim snimcima. Želimo da uočimo sve podkliničke naslage i da ih vidimo prije tretmana. A, posle tretmana ponovo napravimo snimke cijele oblasti kako bi provjerili da li je nešto ostalo“- dodaje dr Nora.

Kamera pravi snimke u 3D tehnologiji, pokazujući sve slojeve kože i različite vrste tkiva. Snimci se zatim obrađuju u kompjuteru koji ustanovljava tačnu poziciju i veličinu tumora. Kamera je napravljena u tehničkom istraživačkom centru u Finskoj, a klinička istraživanja sprovedena su u nekoliko bolnica u zemlji.

Ilka Polonen, student medicine na univerzitetu Jivaskila kaže da je taj aparat veoma precizna digitalna kamera. Njeni snimci se bilježe na do 70 uskih talasnih dužina, u poređenju sa tri koje koristi obična kamera.

„Hiperspektralna kamera je veoma slična običnoj digitalnoj kameri, osim što normalna digitalna kamera hvata tri velika snopa talasnih dužina – R, G i B, odnosno crveni, zeleni i plavi dio spektra. Ova kamera hvata talasne dužine od 500 milimetara do 850 nanometara“- rekla je Ilka.