24. jul – Nedostaju važni ljekovi jer je pandemija sve pogoršala – Njemačka

0
20

Roditelji koji trebaju ljekove protiv temperature i bolova za svoju djecu najčešće sirup slatkog ukusa koji sadrži aktivnu materiju paracetamol ili ibuprofen su ljuti jer sada nemju tog lijeka. Svake godine u Njemačkoj se proda više od deset miliona pakovanja. Ali sada su police prazne, piše DW.

Sirupa s paracetamolom je već ponestajalo početkom godine, kaže apotekarka. U međuvremenu, sirup s ibuprofenom više nije dostupan, kao ni sprej od jedne velike kompanije, a sve je veća nestašica i čepića za temperaturu. Izgledi da će se nešto uskoro poboljšati nijesu dobri. U narudžbama za zimu već su u potpunosti otkazane sve narudžbe za dječje ljekove protiv bolova i temperature.

Uska grla u isporuci pogađaju cijelu Njemačku. Sve više očajnih roditelja se javlja na društvenim mrežama.

Kao razlozi za nestašicu su navedeni povećana potražnja i nedostatak sirovina.

Nakon ukidanja korona mjera poput obaveze nošenja maski u proljeće je bilo mnogo djece s respiratornim bolestima i s povišenom temperaturom. Uz to, bilo je i gomilanja zaliha zbog medijskih naptisa o uskim grlima u isporuci, ali i kašnjenja isporuke raznih proizvođača.

Stanje u farmaceutskoj industriji je problematično, stoji u pisanom saopštenju Saveznog udruženja proizvođača ljekova. Problemi u globalnim lancima opskrbe, hronični nedostatak kvalifikovanih radnika i nedostatak osoblja povezan s koronom takođe su zakomplikovali situaciju za proizvođače ljekova. Najvažniji razlog ipak je finansijski. Farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati da proizvodi ljekove protiv bolova za djecu. Zdravstvena osiguranja plaćaju kompanijama 1,36 eura za bocu sirupa s paracetamolom. Ovaj iznos nije povećavan deset godina.

– Brzi rast troškova proizvodnje ljekova s jedne strane, te zamrznute cijene maloprodaje s druge, razlog su da se kod proizvodnje ljekova kao što su paracetamol sirupi posluje s gubitkom. Niti jedna komapnija ne može to dugoročno pratiti – objasnio je Andreas Burkhardt, generalni direktor farmaceutske kompanije Teva. Danas.hr