25. jul – Hiljade žrtava toplotnog udara – EU

0
23

Ministarstvo zdravlja Portugala saopštilo je kako je od posljedica toplotnog udara od 7. do 18. jula preminulo 1.065 osoba. U saopštenju je navedeno da bi u narednom periodu moglo doći do novih smrtnih slučajeva.

Podaci Instituta za mora i atmosferu Portugala (IPMA) pokazuju kako su temperature vazduha na nivou visokog rizika od požara. U pojedinim područjima temperature iznose i do 40 stepeni, a na 80 posto teritorije je prisutna suša.

Aktivno je 13 požara, zbog kojih su evakuisane na stotine naselja, prenosi Anadolija.

Požari uzrokovani ekstremeno visokim temperaturama bjesne i u drugim dijelovima Evrope.

U Grčkoj je požar koji je izbio u Megari zahvatio nekoliko kuća. Zbog požara je evakuisano i nekoliko područja na ostrvu Salamini, a pokrenute su i aktivnosti evakuacije nekoliko zdravstvenih ustanova.

Pod kontrolom je požar koji je izbio na planini sjeveroistočno od Atine. Sa tog područja udaljeno je oko 90.000 ljudi, a hospitalizovane su 34 osobe kod kojih je došlo do opekotina i problema s disanjem. Mnoge kuće su uništene.

U Španiji je zabilježeno više od 500 smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim talasom koji je zahvatio zapadnu Evropu, izazvavši razorne požare i podižući temperature na rekordne nivoe.

Ove podatke je objavio španski premijer Pedro Sanchez, a prenose lokalni mediji. Prema podacima španskog meteorološkog zavoda, ovaj toplotni talas mogao bi biti najintenzivniji do sada i jedan od tri najduža.

Više od hiljadu vatrogasaca bori se protiv ogromnih požara na granici Italije i Slovenije, javljaju slovenski mediji. Požar se sa italijanske strane proširio u Sloveniju uprkos pokušajima gašenja iz zraka, u kojima učestvuju tri slovenska i dva italijanska helikoptera. Al Jazeera