24. mart – AKTIVNOST GRIPA U PADU

0
345

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u Crnoj Gori je u periodu od 16. do 22. marta, u odnosu na prethodnu sedmicu, zabilježen pad broja registrovanih slučajeva oboljenja sličnih gripu. Registrovano je ukupno 578 oboljelih lica, sa incidencijom  93 na 100.000 stanovnika, a najviše oboljelih je u starosnoj grupi od 25 do 64 godine.

– Kao i u evropskom regionu, i kod nas su u cirkulaciji prisutni virusi gripa tip A (subtipovi A/H1 i A/H3) i tip B. Broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence A i B u Crnoj Gori od 10. januara do 22. marta je 152. Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz različitih opština Crne Gore (Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plužine, Cetinje, Bar, Budva, Kotor, Herceg Novi, Pljevlja, Berane i Rožaje). U Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, u sezoni gripa 2014/2015, pristigla je jedna prijava obolijevanja od gripa sa smrtnim ishodom – saopštili su iz Instituta.

U cilju preveniranja obolijevanja od gripa u bolnicama, iz Instituta su sugerisali građanstvu da ograniči posjete hospitalizovanim bolesnicima.

– Napominjemo da e najefektivnija mjera prevencije gripa – vakcinacija, pa preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju. Takođe, opšte mjere prevencije obuhvataju izbjеgаvаnjе bliskih коntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа prljavim rukama, rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi, praktikovanje dobrih navika, uključujući adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnost – objasnili su iz Instituta.

U zemljama evropskog regiona, u 11. nadzornoj sedmici, nivo aktivnosti gripa je ostao na srednjem nivou u 28 zemalja.

– Visok nivo aktivnosti registrovan je u Srbiji, ali je, generalno, vrhunac aktivnosti gripa prošao u većini evropskih zemalja. U većini zemalja i dalje nastavlja da dominira virus influence tip A (H3N2) – kazali su iz Instituta.