24. mart – Prioritet Crne Gore zdravlje građana i otvorenost ka prvim susjedima

0
59

Delegacija Crne Gore, predvođena ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović, završila je uspješno prvi radni sastanak u okviru dvodnevne posjete Srbiji, gdje se susrela sa ministrom zdravlja u Vladi Srbije, dr Zlatiborom Lončarom.

Sagovornici su razmijenili informacije o trenutnoj situaciji sa koronavirusom u dvije zemlje, aktuelnim epidemiološkim mjerama i njihovim izgledima pred predstojeću ljetnju sezonu.

Ministarka dr Borovinić Bojović potvrdila je da je zdravlje građana prioritet Vlade, ali je odmah uz njega i ekonomska stabilnost zemlje, kao i otvorenost prema regionu, a posebno Srbiji, kao najbliskijem susjedu i bratskoj državi. Crna Gora svim snagama radi na pripremi zemlje kao zdravstveno bezbjedne destinacije za ljetnju sezonu i zemlje otvorene za dolazak turista. Uslovi ulaska u Crnu Goru zavisiće od lokalne epidemiološke situacije, kao i epidemiološke situacije u zemlji iz koje se dolazi, a ponovila je da će prioritet Crne Gore biti tendencija otvorenosti prvenstveno ka prvim susjedima.

Ministarka dr Borovinić Bojović još jednom je zahvalila Srbiji na donaciji prvih vakcina koje su stigle u Crnu Goru, ali pokrenula pitanje nabavke vakcina protiv koronavirusa (ruske i kineske), koje će se proizvoditi u Srbiji.

Ministar Lončar je, uz dobrodošlicu delegaciji, pokazao otvorenost za buduću nabavku vakcina koje će se proizvoditi u Srbiji. Crna Gora je za istim među prvima iskazala zainteresovanost, te će to biti ispoštovano kada krene proizvodnja.

U okviru prve zvanične posjete Srbiji, dr Borovinić Bojović, sastala se i sa prof. dr Darijom Kisić Tepavčević, ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Dr Borovinić Bojović prezentovala je trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu koronavirusom u Crnoj Gori, izazove sa kojima se zdravstveni sistem suočava, upoznala je kako teče proces vakcinacije i koje su aktuelne epidemiološke mjere na snazi. Govoreći o procesu vakcinacije, ona je navela da prioritet u vakcinaciji imaju najstariji sugrađani, kao i da je naša zemlja postigla značajne rezultate u vakcinaciji zdravstvenih radnika.

Prof. Kisić Tepavčević upoznala je crnogorsku delegaciju sa stanjem uzrokovanim koronavirusom i kazala da je Srbija spremna da nastavi da pruža pomoć i podršku Crnoj Gori u svim oblastima.

Na sastanku je zaključeno da je zajednički cilj da se regionalna saradnja u borbi protiv COVID-19 unaprijedi.