22. mart – U znak sjećanja na žrtve korone Dan žalosti u više gradova

0
51

U znak sjećanja na preminule od posljedica koronavirusa u više crnogorskih gradova danas je Dan žalosti – Podgorici, Cetinju, Kolašinu, Mojkovcu, Ulcinju, Danilovgrau, Šavniku, Plavu, Petnjici, Gusinju, Rožajama, Pljevljima, Nikšiću, Baru, Bijelom Polju i Herceg Novom.

– Očekujem da će Vlada proglasiti dan žalosti i da će se ozbiljno uzeti u razmatranje ideja o podizanju spomenika. Svima koji su u proteklih godinu dana teške borbe protiv koronavirusa izgubili svoje najmilije, još jednom upućujem izraze saučešća i saosjećanja. Istovremeno, odajem priznanje ljekarima i svim medicinskim radnicima za nemjerljive napore i hiljade spašenih života – naveo je predsjednik Milo Đukanović u objavi na svom Tviter nalogu.

Većina crnogorskih opština podržala je inicijativu predsjednika Crne Gore da se 22. mart proglasi danom žalosti i danom nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković donio je Odluku kojom se 22. mart 2021. godine proglašava Danom žalosti u znak sjećanje na preminule od posljedica koronavirusa na teritoriji Podgorice.

– Godišnjica od smrti prve žrtve virusa korona u našoj državi obavezuje nas da se sa posebnim poštovanjem odnosimo prema svim žrtvama ove planetarne pošasti i da pokažemo saosjećanje prema njihovim porodicama koji su neočekivano i iznenada izgubili svoje najbliže – istakao je gradonačelnik Vuković.

Dan žalosti obilježiće se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi uprave Glavnog grada, javnim službama, preduzećima i ustanovama čiji je Glavni grad osnivač, kao i objektima mjesnih zajednica i drugim ustanovama na teritoriji glavnog grada Podgorice.

Vlada nije prihvatila inicijativu da u saradnji sa opozicijom i društvom u cjelini uspostavi program sjećanja na žrtve pandemije korona virusa u Crnoj Gori.