24. septembar – Visok nivo primarne zdravstvene zaštite

0
91

Svi domovi zdravlja u Crnoj Gori opremljeni su i kadrovski i tehnički i u punom kapacitetu obavljaju u Kovid ambulantama preglede pacijenata sa simptomima infekcije koronavirusom, što potvrđuje i činjenica da je juče u domovima zdravlja širom države pregledano više od dvije i po hiljade pacijenata, saopšteno je iz Kriznog medicinskog štaba (KMŠ). Pozivaju građane da se, u cilju rasterećivanja opštih bolnica i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u svim slučajevima sumnje na infekciju koronavirusom javljaju i to pravovremeno na preglede u domove zdravlja.

Kovid timovi u domovima zdravlja, kako je saopšteno iz KMŠ, donose nakon svakog pregleda odluku o tome da li se pacijent upućuje u bolnicu ili na kućno liječenje.

Šef Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić su na sastanku sa direktorima domova zdravlja iz cijele Crne Gore konstatovali visok nivo primarne zdravstvene zaštite i dogovorili još tješnju saradnju domova zdravlja sa bolnicama i KCCG kako ne bi dolazilo do preklapanja pregleda.

Navodi se da je posebno istaknut kvalitetan i posvećen rad pedijatara što je rezultiralo, između ostalog, i niskim nivoom infekcije među djecom.

Radi rasterećivanja domova zdravlja suspendovani su do daljeg konsultativni specijalistički pregledi koji su obavljani u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.