25. decembar – Pivara pomogla sedam domova zdravlja

0
253

Pivara Trebjesa uručila je sedmu donaciju za domove zdravlja od početka godine, ovaj put za Dom zdravlja Nikšić. Kompanija je donirala opremu za rad Centra za djecu sa posebnim potrebama, koji više od dvije godine funkcioniše u sklopu te zdravstvene ustanove.

.
Donacija nikšićkom Domu zdravlja posljednja je u nizu od sedam donacija Pivare Trebjesa za crnogorske domove zdravlja u ovoj godini. Ukupno, kroz ovih sedam donacija, Pivara Trebjesa u domove zdravlja uložila oko 21 hiljadu eura.
– Ovogodišnju podršku domovima zdravlja, kao ustanovama primarne zdravstvene zaštite, završavamo donacijom Domu zdravlja Nikšić. Od početka godine, donacije smo usmjerili na gradove sa sjevera i juga, na radost velikog broja građana koji žive u Pljevljima, Žabljaku, Bijelom Polju, Beranama, Ulcinju i Baru. Ipak, ostali smo vjerni i našoj lokalnoj zajednici, pa smo sada ponovo pomogli i ustanovu kod koje počinje briga o zdravlju sugrađana – Dom zdravlja Nikšić – saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih poslova u Pivari Trebjesa.
Pivara je i prethodnih godina uručivala donacije Domu zdravlja Nikšić, Opštoj bolnici Nikšić i specijalnoj bolnici u Brezoviku, podržavajući na taj način nikšićko zdravstvo.
– Ova donacija puno znači, posebno našim stručnim saradnicima koji se bave procjenom govorno-jezičkog i psihičkog razvoja djece. Nabavljeni testovi nam omogućavaju ranu dijagnostiku i procjenu, kao i rani tretman djece – od najranijeg uzrasta do 15 godine – kazala je dr Snježana Dašić, načelnica Centra za djecu sa posebnim potrebama.
Ona je navela da Centar radi više od dvije godine, kao i da je u tom periodu više od hiljadu djece dolazilo na različite tretmane u Centar.
Stručni saradnici u Centru, mr Ana Kovač, defektolog-logoped i Marija Petranić, psiholog, pojasnile su da su nabavljeni neki od najsavremenijih testova, čime je ojačana dijagnostika.
Testovima će se procjenjivati govorno-jezički razvoj i razvoj komunikacije kod djece, posebno razumijevanje, razvoj rječnika i gramatike, psihomotorni razvoj djece od rođenja do 8. godine, zatim intelektualni razvoj, emocionalna stabilnost djece predškolskog uzrasta, minimalne cerebralne disfunkcije, kao i depresivnost kod djece i adolescenata.