23. februar – Počela vakcinacija cetinjskih medicinara

0
95

Vakcinacija medicinskog osoblja u cetinjskom Domu zdravlja, koja će trajati tri dana počela je počela. Od pristiglih 65 Sputnjik V vakcina, prvo će se vakcinisati medicinsko osoblje Doma zdravlja, Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć i bolnice Danilo I.

Mikrobiolog u Domu zdravlja dr Žarko Nikčević, kao najstariji ljekar u Domu zdravlja u 63 godini, prvi je primio vakcinu i istakao važnost vakcinacije za društvo.

On je kazao da nema direktan kontakt sa pacijentima, ali da su tri tehničara, sa kojima radi, direktno u ambulanti, rade dijagnostičke brze testove i oni su svi već prošli kroz koronu.

– Hoću da kažem da je korona ušla u zdravstvene ustanove i u naš Dom zdravlja. Dosta ljekara i medicinskih sestara, zbog prirode posla je dobilo infekciju, preležalo. Ja evo nijesam i nijesam imao antitijela na testu i zbog toga sam u toj prvoj grupi – kazao je dr Nikčević.

On je istakao da se i prije i poslije vakcinacije ne smijemo opuštati te da i dalje moramo poštovati sve mjere. Revakcinacija je nakon 21. dan i tek nakon dvije do tri nedjelje nakon druge vakcine može se reći da čovjek posjeduje antitijela, što se naravno može i provjeriti testovima.

Direktor JU Dom zdravlja Marko Radović je zadovoljan što su se, poslije četrnaestodnevnih priprema, stekli uslovi da može da se počne sa vakcinacijom. Ukupno je dobijeno 65 Sputnjik V vakcina, što je oko 50% od onoga što su tražili, a vakcinacija će se vršiti tri dana.

On je istakao da se u Domu zdravlja radi bez problema, a povoljno je i to što u narednom periodu očekuju i pojačanje u vidu srednjeg medicinskog kadra, medicinskih tehničara i sestara, piše Cetinjski list.