01. jul – EU spriječila pravednu raspodjelu vakcina protiv covida-19

0
43

Prvu godinu pandemije korone obilježila su velika obećanja. U junu 2020. predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je da se preduzmu zajednički napori kako bi došlo do što brže proizvodnje vakcina i ljekova protiv korone, kako bi se oni mogli poslati “u svaki ugao svijeta”. EU se činio ozbiljnim, piše Deutsche Welle.

Rečeno je i kako će se u pregovorima s farmaceutskom industrijom, Evropska komisija (…) založiti da vakcina Covid-19 bude ”globalno javno dobro”. Štaviše, EK će se kod farmaceutske industrije zauzeti za “podjelu intelektualnog vlasništva”, posebno ako je ono ”nastalo izdvajanjem javnih sredstava”.

Ova formulacija proizlazi iz sporazuma između Evropske komisije i država članica iz juna 2020. Sadržaj sporazuma je do sada uglavnom nepoznat, a sada izaziva kritike prema politici EU-a na vrhuncu pandemije.

– Ni države članice, ni Evropska komisija nijesu postupile u skladu s onim što su proklamirali. Štaviše, radile su suprotno – kazala je belgijska zastupnica u Evropskom parlamentu Kathleen van Brempt u intervjuu za WDR-ov magazin Monitor.

Do sada proizvedene vakcine protiv korone distribuirane su neravnomjerno.

Istraživanje briselske organizacije Corporate Europe Observatory (CEO) i njemačkog političkog TV-magazina Monitor sada pokazuje da EU od samog početka nije težio pravednoj raspodjeli vakcina. U junu 2020. rečeno je da je važno “razdvojiti” pravednu raspodjelu vakcina od kupovine vakcina unutar EU-a, što proizlazi iz protokola Evropske unije za nabavku vakcina. Kao rezultat toga, države EU-a osigurale su milijarde doza vakcina koje su kupile po najvećim cijenama i blokirale besplatno stavljanje na raspolaganje patenata za vakcine protiv korone.

Krajem 2020. Indija i Južnoafrička Republika podnijele su zahtjev Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za povlačenje patenata na vakcine protiv COVID-a 19. To je proizvodnim pogonima na globalnom jugu trebalo da omogući da počnu s proizvodnjom vakcina. Uprkos podršci Svjetske zdravstvene organizacije i brojnih drugih zemalja, Evropska komisija je blokirala ovaj zahtjev, a suspenziju zaštite patenata opisala kao “najgori mogući scenarij”. To proizlazi iz internih izvještaja.  Danas.hr