25. jun – OTVORENA MODERNA GENETSKA LABORATORIJA

0
366

BEOGRAD- U Institutu za kliničku i medicinsku biohemiju Medicinskog fakulteta u Beogradu otvorena je laboratorija za funkcionalnu genomiku i proteomiku koja će imati poseban značaj za rano otkrivanje onkoloških, kardioloških i endokrinoloških bolesti.

Laboratoriju su svečano otvorili ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, zamjenik direktora NIS-a Andrej Šibanov i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Nebojša Lalić.

Ministar Lončar je tim povodom naglasio da je otvaranje laboratorije izuzetno važno za dalji razvoj nauke i medicine.

Za obične građane ovo znači da će pojedine bolesti u ovoj laboratoriji moći da se otkriju i prije nego što se pojave prvi simptomi, naveo je ministar zdravlja.

Za Medicinski fakultet u Beogradu stiglo je oko milion eura nepovratne pomoći, a značajan deo tih srestava uložen je u opremanje laboratorije za funkcionalnu genetiku, rekao je ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić.

Laboratorija je opremljena sredstvima HETIP projekta, što je zajednički projekat Ministarstva prosvjete i EU za unapređenje rada visokoškolskih ustanova u Srbiji, a kompanija NIS je obezbedila sredstva za adaptaciju prostora u okviru programa “Energija znanja”.

Otvaranju laboratorije prisustvovali su rektor Univerziteta u Beogradu, prof. dr Vladimir Bumbaširević, akademik Ljubiša Rakić, kao i profesori i studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu.