25. mart – OTVOREN PRVI LAKTARIJUM U CRNOJ GORI

0
392

Prvi laktarijum u Crnoj Gori otvoren je na Cetinju, u bolnici Danilo I, čije je opremanje finansirala Turska agencija za međunarodni razvoj (TIKA) , a na inicijativu udruženja Roditelji.

TIKA je obezbijedila deset hiljada za laktarijum, i još oko 26 hiljada eura za kupovinu agregata za najstariju bolnicu u Crnoj Gori.

Laktarijum je mjesto gdje će se čuvati mlijeko majki kojima se djeca zbog različitih razloga ne donose na podoj, a koje će im se kasnije davati. Laktarijum je opremljen profesionalnom električnom pumpom, ali i sa manjim ručnim, frižiderom, dva sterilizatora, mikrotalasnom rernom, grijačima za mlijeko, u njemu se nalaze i frižider, mašina za suđe i ostala prateća oprema.

Direktor bolnice, dr Ivan Gazivoda je objasnio da je za potrebe laktarijuma bilo potrebno renovirati poseban prostor na odjeljenju ginekologije.

Prema njegovim riječima, laktarijum će koristiti ne samo Cetinjanke, već i sve ostale trudnice iz cijele Crne Gore koji se porode u ovoj bolnici.

Koorinator TIKA-e u Crnoj Gori, Mustafa Jazici se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se poboljša kvalitet rada bolnice i koji su učestvovali u zdravstvenim projektima u Crnoj Gori.