25. septembar- ODRŽAN DRUGI OKRUGLI STO NA TEMU „INICIJATIVA ZA OTVARANJE DJEČIJE HEMATOONKOLOGIJE U CRNOJ GORI“

0
334

Uz prisustvo predstavnika Kliničkog centra, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje i udruženja roditelja Fenix održan je okrugli sto na temu „Inicijativa za otvaranje dječije hematoonkologije u Crnoj Gori“. Okrugli sto je dio projekta koji podrzava fond za aktivno gradjanstvo fAKT, a finansira Evropska unija, posredstvom delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Građevinsko renoviranje odjeljenja hematologije i adaptacija postojećeg prostora u Hematoonkološko odeljenje finansiraće se iz postojećeg budžeta Kliničkog centra u okviru već planiranog renoviranja. Eventualna dodatna finansijska sredstva će obezbijedititi Ministarstvo zdravlja Crne Gore, dok će i „Fenix Crna Gora“ takođe organizovati akcije za prikupljanje sredstava za opremanje Hematoonkološkog odeljenja;

Na sastanku je ustanovljeno da Ministarstvo zdravlja Crne Gore počev od 2015.godine uvrsti u redovan program skrining na rano prepoznavanje neuroblastoma u vidu obaveznih redovnih UZ pregleda novorođenčadi tokom prve godine života.