26. septembar- OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DIGESTIVNOG ZDRAVLJA

0
340

Udruženje gastroenterohepatologa Crne Gore u saradnji sa farmaceutskom kompanijom PharmaSwiss obilježili su 26. septembar, Svjetski dan digestivnog zdravlja, Tim povodom u hotelu “Podgorica” održan je stručni skup na temu “Crijevni mikroorganizmi- značaj u zdravlju i bolesti”.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana digestivnog zdravlja predavanja su održali doc. dr Brigita Smolović (KCCG, Medicinski fakultet u Podgorici) na temu “Crijevna mikrobiota u zdravlju i bolesti” i prof. dr Srđan Đuranović (KCS, Medicinski fakultet u Beogradu) na temu “Crijevna mikrobiota- pogled na budućnost”

27. septembar- ODRŽAN 35. SABOR LJEKARA SJEVERNE CRNE GORE I JUGOZAPADNE SRBIJE

U hotelu “Gold” u Pljevljima 26. i 27. septembra održan je 35. Sabor ljekara sjeverne Crne Gore i jugozapadne Srbije na kojem je predstavljeno preko 125 stručnih radova iz raznih oblasti. Na otvaranju skupa govorio je direktor Doma zdravlja Pljevlja i predsjednik organizacionog odbora Sabora ljekara, dr Ilhan Tursumović koji je izrazio zadovoljstvo što se ovako značajan regionalni skup, naučnog i stručnog karaktera održava baš u Pljevljima.

Na skupu je govorio i Mirko Lola Đačić, predsjednik Opštine i poželio uspješan rad na saboru.

Stručni skup svečano je otvorio ministar zdravlja prof. dr Miodrag Radunović koji je tom prilikom podsjetio na dugu tradiciju održavanja Sabora ljekara.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na ljekarski skup sa tradicijom dugom 43 godine, koji traje i živi zahvaljujući predanom radu i entuzijazmu generacija vruhunskih ljekara iz Crne Gore i Srbije. Prvi Sabor ljekara održan je davne 1971. godine u Bijelom Polju, kada je prezentovano 40 stručnih radova. Danas, nakon 43 godine kontinuiteta uspješnosti organizovanja, prezentovaće se preko 125 stručnih radova, koji će sasvim sigiurno doprinijeti unapređenju zdravstvene zaštite. Odabir učesnika i tema to i garantuju- kazao je ministar Radunović.