26. mart – Aplikacija Daruj krv doprinijeće spašavanju života i liječenju

0
90

Nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u prošloj i ovoj godini ima tenedenciju pada, a aplikacija Daruj krv će značajno doprinijeti poboljšanju iskustva davalaštva i pomoći Zavodu za transfuziju krvi u ostvarenju osnovne misije, a to je čuvanje života i nesmetano liječenje pacijenata. To je saopšteno prilikom predstavljanja jedinstvene platforme Daruj krv. Platforma je nastala u okviru Coronathon takmičenja koje je u aprilu prošle godine organizovao UNDP u Crnoj Gori sa partnerima i čiju je izradu logistički i finansijski podržao. Mobilna aplikacija za android i iOS uređaje povećaće informisanost dobrovoljnih davalaca krvi o trenutnim zalihama i omogućiti im da zakažu termine za davanje krvi.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi, dr Tamara Šćepanović, kazala je da je pandemija koronavirusa uticala na sve segmente života, napravila ozbiljne probleme u zdravstvenim sistemima širom svijeta pa nije pošteđena ni transfuziološka djelatnost.

– Svjetska zajednica se suočava sa manjim brojem uzetih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca, što dovodi do otežavajućih okolnosti u obezbjeđivanju dovoljnih količina sigurne krvi. Nivo davalaštva u Crnoj Gori u 2019. godini je bio 3,1 odsto, prošle godine imamo pad nivoa davalaštva na 2,7 odsto i u ovoj godini primjećujemo tendenciju daljeg pada – pojasnila je dr Šćepanović.

Do pada nivoa davalaštva krvi u svijetu i u Crnoj Gori došlo je zbog toga što, kako je objasnila, postoji veći broj odbijenih potencijalnih davalaca.

– Danas u doba epidemije, davaoci se odbijaju jer su inficirani koronavirusom, zbog toga što su bili u kontaktu sa inficiranom osobom. Takođe, postoji određena grupa ljudi koji zbog straha za zdravlje izbjegava boravak u zatvorenim prostorima. Iz ovih razloga Zavod za transfuziju krvi Crne Gore suočava se sa odlaganjem ili otkazivanjem akcija dobrovoljnog davanja krvi, koje smo predvidjeli godišnjim planom – rekla je dr Šćepanović.

Ipak, zahvaljujući preduzetim aktivnostima, kako je kazala, nijedan pacijent nije ostao bez krvi kada mu je bila potrebna, niti je bilo odlaganja operativnih programa.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Aleksandar Sekulić, kazao je da je aplikacija Daruj krv od izuzetnog značaja i da je na nivou svjetskih aplikacija.

– U Ministarstvu zdravlja smo izuzetno zadovoljni saradnjom sa UNDP-om. Osim dosadašnje saradnje i sa Zavodom za transfuziju krvi i sa UNDP-om, Ministarstvo zdravlja planira projekte koji će produbiti saradnju i značajno unaprijediti cjelokpuni zdravstveni sistem, naročito u vrijeme pandemije – kazao je Sekulić.

Miljan Marković, jedan od  kreatora aplikacije, ispričao je da je u aprilu prošle godine član tima učestvovao u akciji dobrovoljnog darivanja krvi i iz tog iskustva je nastala ideja da se IT rješenjem značajno unaprijedi i poboljša sam proces davalaštva.