28. mart – COVAX isporučio 24000 doza vakcine Astra Zeneka Crnoj Gori

0
171

Kontingent od 24 000 doza vakcine Astra Zeneka danas je stigao u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma. Ovo je prva isporuka i dodatne količine se očekuju u narednom periodu. Sve vakcine koje se nabavljaju u okviru mehnizma COVAX odobrene su od strane SZO, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina.

– Ogromno mi je zadovoljstvo što danas mogu da obavijestim crnogorsku javnost da je upravo stiglo 24 000 doza Astra Zeneka vakcina iz COVAX inicijative, što predstavlja prvi kontingent od ukupno 84 000 doza koje će stići u Crnu Goru, kazala je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost britanskoj ambasadorki NJ.E. Keren Medoks, delagaciji EU i ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u i svima ostalima koji su, kako je kazala, dali nemjerljiv doprinos da ova vakcina stigne u Crnu Goru.

– Ovo je upravo još jedan dokaz velike solidarnosti i iskrenog prijateljstva sa svim zemljama Evropske unije, koje su na ovaj način značajno doprinijele procesu vakcinacije u Crnoj Gori. Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana, poručila je ministarka Borovinić Bojović.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, dr Mina Brajović kazala je da je ova pošiljka još jedna u nizu  potvrda i podsjećanje da je put borbe protiv pandemije put saradnje, solidarnosti i nauke.

– U proteklim mjesecima SZO je pružala podršku Crnoj Gori, sa partnerima, da se pripremi za važan korak  – od vakcine do vakcinacije. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, pod liderstvom dr Borovinić Bojović na planu pažljivog planiranja i sveobuhvatnim pripremama. Kao strateški partner, SZO je imala privilegiju da pruži podršku u ovom važnom procesu, uklučujući obuku zdravstvenih radnika i izradu Nacionalnog plana za vakcinaciju, istakla je dr Brajović.

– Zahvaljujući nauci, sada imamo dva besplatna načina za borbu protiv pandemije i povratak u normalan život. Jedan je poštovanje mjera #DistancaRukeMaska, a drugi vakcinacija. Oba pristupa dovešće do smanjenja stope infekcije i omogućiti najrizičnijim grupama stanovništva da budu bezbjedni, kao i djeci i mladima u Crnoj Gori da bezbjedno pohađaju vrtiće, škole i vanškolske aktivnosti i ponovo provode vrijeme sa svojim vršnjacima, istakao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ovim povodom je saopštila: “Veoma mi je drago da je Crna Gora danas dobila COVAX vakcine, koje će pomoći da masovna vakcinacija otpočne što prije. EU je jedan od najvećih donatora ove globalne inicijative i zadovoljstvo je vidjeti da ona funkcioniše i da obezbjeđuje efikasne i bezbjedne vakcine. Imunizacija je najbolji način da se pandemija zaustavi i da se građani Crne Gore zaštite, naročito oni najranjiviji. Svi smo u ovoj nezapamćenoj zdravstvenoj krizi zajedno i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni.”

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je kazala da je jako ponosna što je tu da dočeka ovu pošiljku vakcina koju su razvili Univerzitet Oksford, najbolji svjetski univerzitet i Astra Zeneca.

– Ovo je okosnica globalne inicijative COVAX za globalnu distribuciju vakcina. Britanska vlada je donirala preko pola milijarde funti COVAX-u, što nas čini jednim od najvećih donatora. Prioritet nam je učiniti da su vakcine što dostupnije. Vakcine su izlaz iz ove pandemije, naglasila je ambasadorka Medoks. Ona  je istakla da Astra Zeneka vakcina već spašava živote u Ujedinjenom Kraljevstvu i rekla da joj je drago što će ovdje biti dio programa vakcinacije.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg  kazao je da su vakcine naša karta za povratak u normalan život i socioekonomski oporavak.

– Samo zajedno možemo obezbijediti da vakcine stignu do svih, a na tom putu napori svih aktera su kritično važni. Zato želim da zahvalim UNICEF-u i SZO na kontinuiranoj podršci državi na ovom polju, ali i da pozdravim snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da prioritizuje vakcinaciju i obezbijedi vakcinu svim ljudima Crne Gore, istakao je Lundberg.