26. novembar – Na distribuciju vakcine uticaće više faktora

0
133

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da će više faktora uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja vakcine protiv koronavirusa.

Kad je u pitanju Crna Gora, kaže Brajović, naša zemlja je pristupila programu Kovaks fasiliti, što znači da je sačinjen ugovor o nabavci.

– Očekuje se da kad budu odobrene vakcine koje su sastavni dio sporazuma, one budu jednako distribuirane kroz taj aranžman – rekla je Brajović u Jutarnjem programu TVCG.

U ovom trenutku, kazala je, u svijetu je 200 kandidata vakcina, od čega ih je 60 u fazi kliničkog ispitivanja u humanoj populaciji, dok ih je 11 u krajnjoj, trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

– Razvijanje i pronalazak vakcine je prvi korak, ali slijede drugi zahtjevni zadaci, a to su proizvodnja, distribucija i administriranje. Ograničeni su proizvođački kapaciteti, za neke vakcine postoje izazovi što se tiče logistike (duboko zamrzanje), postoje još finansijske razlike i sve će to uticati na dinamiku proizvodnje, distribucije i administriranja – istakla je Brajović.