26. novembar – REAGOVANJE UDRUŽENJA PRIVATNIH APOTEKA

0
441

Odluka Fonda za zdravstveno osiguranje da od 26. novembra sa privatnim apotekama raskine ugovor o snabdijevanju osiguranih lica ljekovima, značajno i negativno utiče na kvalitet zdravstvene zaštite i direktno je usmjerena na pacijente, njihove potrebe i prava – saopšteno je iz Udruženja privatnih apoteka Crne Gore.

– Odluka o raskidu ugovora sa privatnim apotekama, koju je Fond za zdravstveno osiguranje donio na osnovu sugestije Ministarstva zdravlja, suprotna je zaključku Vlade Crne Gore i odstupa od strateškog opredjeljenja za reforme u zdravstvu. Odlukom se krše odredbe Ustava Crne Gore, Zakona o zabrani diskriminacije, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti konkurencije, kao i čl. 74 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Crne Gore i zemalja članica EU” – navodi se u saopštenju Udruženja.

– Podsjećamo da privatne apoteke ni na koji način ne mogu da utiču na povećanje ili smanjenje potrošnje ljekova izdatih na recept. Fond za zdravstveno osiguranje plaća istu cijenu ljekova i usluge realizacije recepata privatnim apotekama i Montefarmu, ali za Montefarm izdvaja i preko 4 miliona eura godišnje za plate i troškove, pa je lako zaključiti da osiguranike Crne Gore lijek košta skuplje u državnoj apoteci nego u privatnoj” – zaključuje se u saopštenju Udruženja privatnih apoteka Crne Gore.