26. septembar – U Nikšiću urade dnevno i do 200 analiza na koronu

0
170

Epidemiološka situacija u Nikšiću i dalje je složena i svakodnevno se na analizu na koronavirus pošalje od 150 do 200 uzoraka, saopštila je epidemilog, dr Ivona Drašković. Ona je agenciji Mina kazala da je u Nikšiću 821 osoba inficirana koronavirusom, da je 981 oporavljena i da je bilo 19 smrtnih slučajeva.
-Nadamo se da će tokom naredne sedmice najavljenim pojačavanjem mjera, kao i sada većoj samodiscipini građana, početi pad obolijevanja od korona virusa i stabilizacija epidemiološke situacije, mada stižu i respiratorne infekcije i grip – rekla je dr Drašković.
Prema njenim riječima, najvažnije je da se dođe u situaciju da inficirani imaju lakšu kliničku sliku i da se, umjesto bolničkog, liječenje može sprovoditi u Domu zdravlja. U Nikšiću je, kako je podsjetila, bila stabilna epidemiološka situacija, pa je od početka septembra počeo rast broja inficiranih, većinom mladih od 20 do 26 godina sa lakšom slikom, kojima nije bilo potrebno bolničko liječenje.
– Njihovi kontakti sa ukućanima, sa starijima, doveli su od 7. septembra do ogromnog skoka broja oboljelih, kojima je potrebno i bolničko liječenje, i do opterećenosti zdravstvenog Sistema – rekla je dr Drašković.
Direktorka Doma zdravlja u Nikšiću dr Ljiljana Adžić kazala je da je svakodnevno u prosjeku po 280 ljudi dolazilo ovih dana na pregled u kovid centar u toj zdravstvenoj ustanovi.
Dr Adžić je obrazložila da je zbog složene situacije i velikog broja oboljelih u Nikšiću izvršena reorganizacija njihovog kovid centra u skladu sa smjernicama Kriznog medicinskog štaba.
– Prostorije u kovid centru premještene su u Medicinu rada ispod stomatologije i rade četiri tima, po dva u dvije smjene od 7 do 21 sat. Tu se osim pregleda, prima i terapija, uzimaju brisevi, nalazi, kako bi pacijent opet mogao doći do ljekara – precizirala je dr Adžić za Minu.
Prema njenim riječima, ukoliko je riječ o o teško bolesnom pacijentu, po procjeni ljekara, radi se hitno skener, nalazi, uzima bris i šalje nadležnom infektologu da se procijeni da li je za bolničko liječenje.