27. januar – Priznaju posljedice kovida kao profesionalno oboljenje medicinskih radnika – Luksemburg

0
93

U Luksemburgu osobe zaposlene u zdravstvu mogu da prijave dugotrajne posljedice kovida-19 kao profesionalno oboljenje i zdravstveno osiguranje te zemlje do sada je primilo već 120 takvih zahtjeva, prenijeli su luksemburški mediji.

Poslanici u parlamentu su još u decembru postavili pitanje da li se u Luksemburgu dugotrajne posljedice kod medicinskog osoblja inficiranog korona virusom priznaju kao profesionalno oboljenje, i da li ti zdravstveni radnici imaju pravo da budu proglašeni za radno nesposobne i dobiju finansijsku nadoknadu. Parlamentarci su sredinom januara dobili odgovor ministarstva za socijalnu zaštitu, koje je navelo da je primljeno 120 zahtjeva medicinskog osoblja da se Long Covid prizna kao profesionalno oboljlenje i da je 85 već odobreno, dok se preostali zahtjevi provjeravaju.

– Nijedan zahtev još nije odbijen – piše u odogovoru, ali i dodaje da do sada nije stigao nijedan zahtjev za obeštećenje.

Provjera zahtijeva je u nadležnosti službe Socijalnog osiguranja za medicinsku kontrolu, koja treba da ustanovi da li utvrđene dugoročne zdravstvene posljedice imaju veze sa infekcijom korona virusom.