29. januar – Raste interesovanje za vakcinaciju – Austrija

0
231

Dok u Austriji, zbog kašnjenja dogovorenih isporuka, nedostaju vakcine protiv korona virusa, raste spremnost na vakcinaciju, pokazuje aktuelno istraživanje javnog mnjenja. Mjesec dana nakon početka vakcinacije spremnost Austrijanaca da se imunizuje dostigla je rekordnu vrijendost od 61 odsto.

Početkom decembra, poređenja radi, svega 49 odsto Austrijanaca reklo je da je spremno da se vakciniše ako se dokaže da su vakcine bezbjedne. Čvrsto odlučni da se vakcinišu je 39 odsto građana, a dodatnih 22 kaže da je pretežno odlučno. Najveća spremnost na imunizaciju vlada među starijima od 50 godina, sa 74 odsto. Istraživanje instituta Galup pokazuje i da je dio skeptičnih otvoreniji za imunizaciju nego prije.

Udio onih koji umanjuju opasnost od virusa se smanjuje. Sredinom marta prošle godine čak 53 odsto Austrijanaca je smatralo da je upozorenje na opasnost od korone pretjerano, a aktuelno taj stav ima svega još 32 odsto. Strah da će se inficirati oni ili čan porodice aktuelno ima 54 odsto građana. Što se ograničenja putovanja tiče 82 odsto su mišljenja da ta mjera može pomoći u sprečavanju širenja virusa.