28. maj – Naglo olabavili epidemiološke mjere – Češka

0
89

– Češki restorani, barovi, noćni klubovi i ostali ugostiteljski objekti mogu služiti mušterije u svojoj unutrašnjosti – saopštio je ministar zdravlja Adam Vojtech, objavljujući brže od očekivanog ublažavanje restrikcija radi sprječavanja širenja COVID-19.

Češka vlada, koja se borila s jednim od najtežih svjetskih drugih talasa pandemije, planirala je da otvori unutrašnje prostorije ugostiteljskih i objekata za zabavu od sredine juna, dok se situacija uporno poboljšava i vakcinacija se intenzivira.

Prošlosedmična presuda Vrhovnog administrativnog suda navodi, međutim, da su široke restrikcije restoranima nelegalne, djelujući po pritužbi jedne mušterije.

– Nijesam potpuno zadovoljan što moramo trenutno objaviti tako radikalno ublažavanje. Da nije bilo presude suda, predložio bih da se držimo datuma 14. juna (za ponovno otvaranje) – izjavio je Vojtech na konferenciji za novinare.

Restoranima u Češkoj Republici takođe je dopušteno da poslužuju mušterije na otvorenom od 17. maja. Škole su takođe ponovo otvorene.

Ubrzo će i bazenima, saunama i kazinima biti omogućeno ponovno otvaranje, dok će broj učesnika kojima je dopušteno da prisustvuju kulturnim i sportskim dešavanjima porasti.

Češka Republika takođe će se otvoriti za turiste iz sedam zemalja – Slovačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Njemačke – na osnovu recipročnih sporazuma, prenosi Rojters.