29-30. januar – ODRŽANA RADIONICA NA TEMU NEZARAZNIH BOLESTI I ZDRAVSTVENIH NEJEDNAKOSTI

0
314

U organizaciji Instituta za javno zdravlje, a uz podršku TAIEX-a, u hotelu „Best Western Premier“ u Podgorici, u četvrtak i petak, 29. i 30. januara održana je radionica na temu Monitoring nezaraznih bolesti i zdravstvenih nejednakosti vezanih za nezarazne bolesti.

Uvodna izlaganja održali su: generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu prim. dr Mensud Grbović, direktor Instituta za javno zdravlje doc. dr Boban Mugoša, kao i gosti iz inostranstva: dr Aleksandar Berlin ispred Evropske komisije i Zdravstvene mreže za jugoistočnu Evropu i Enrike Lojola ispred Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema riječima dr Grbovića nezarazne bolesti predstavljaju značajan javnozdravstveni problem ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu.

„Monitoring nezaraznih bolesti predstavlja osnovni instrument na osnovu kojeg svaka država treba da formira zdravstvenu politiku, i prilagodi regulativu u oblasti prevencije nezaraznih bolesti, pa će ova radionica doprinijeti da se monitoring sistemi, po ugledu na savremene evropske sisteme,“ rekao je dr Grbović.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Mugoša kazao je da od nezaraznih bolesti, godišnje umre više ljudi nego od svih drugih uzroka zajedno.

„Od 56 miliona smrtnih ishoda u 2012. godini na globalnom nivou, za 38 miliona, odnosno 68 odsto, uzrok su bile nezarazne bolesti od kojih su glavne kardiovaskularne, maligne, hronične respiratorne, kao i šećerna bolest,“ rekao je dr Mugoša.