29. decembar – Vakcinu protiv koronavirusa primili brojni svjetski zvaničnici

0
207

Odmah nakon što su farmaceutske kuće po odobrenju vakcina protiv covid-19 počele sa prvim isporukama zemljama širom svijeta, vakcine su primili mnogobrojni ljekari, epidemiolozi, političari…

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu vakcinisan je protiv korona virusa u televizijskom prenosu uživo, postavši prvi Izraelac i jedan od prvih svjetskih lidera koji je primio vakcinu protiv covid-19. On je rekao da želi da bude prvi primalac u zemlji koji će dati “lični primjer” i ohrabriti Izraelce da učine isto.

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden primio je, takođe u direktnom televizijskom prenosu, prvu dozu vakcine Pfizer protiv koronavirusa kako bi ohrabrio javnost da učini isto. On je iz bolnice u Njujorku u američkoj saveznoj državi Delaver pozvao sve Amerikance da prime vakcinu kad im bude dostupna. Njegova supruga Džil Bajden, koja je vakcinu dobila ranije tog dana, bila je pored njega.

Vodeći američki epidemiolog prof. Entoni Fauči primio je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa koju je razvila kompanija Moderna. Prof. Fauči je vakcinu primio u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), a cijeli događaj prenošen je uživo na nacionalnoj televiziji u okviru napora da se Amerikanci uvjere da je vakcina bezbjedna i efikasna. On je primio vakcinu zajedno sa direktorom instituta prof. Fensisom Kolinsom i ministrom zdravlja Aleksom Azarom.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Majk Pens vakcinisan je nedavno pred televizijskim kamerama da bi uvjerio Amerikance da je vakcina bezbjedna. Na događaju u Bijeloj kući, vakcinu su primili i njegova supruga Karen Pens i glavni američki zdravstveni zvaničnik Džerom Adams.