30. decembar – Stigli odgovori na sve lažne vijesti o vakcinama protiv Covida 19 – Italija

0
237

Visoki institut za zdravstvo (IŠ), najviši italijanski naučno-tehnički institut u oblasti zdravstva, objavio je odgovore svojih stručnjaka na raširene lažne vijesti o vakcinaciji protiv covida 19.

Jedna od raširenih lažnih vijesti je da je vakcina pripremljena na brzinu i da zato nije pouzdana. Stručnjaci Instituta tvrde da to nije tačno i podvlače da je vakcina sigurna, a odobrena je tek nakon što su kompetentne institucije utvrdile njen kvalitet i sigurnost.

Naučnici Instituta takođe ističu da je lažna vijest da je nepotrebno vakcinisati se jer virus mutira. U ovom trenutku, tvrde naučnici, ne postoji nijedna činjenica koja bi potvrdila da vakcina ne djeluje i na mutirani virus. Osim toga, vakcine obezbjeđuju imuni odgovor organizma na mnoge oblike mutiranog virusa.

Lažna je i tvrdnja da imunitet nakon vakcinacije protiv covida 19 traje kratko. Situacija je ista kao i sa vakcinom protiv sezonskog gripa, kažu stručnjaci, imunitet traje nekoliko mjeseci, a kada se većina stanovništva vakciniše, trajaće cijelu godinu.

Nije tačno vjerovanje da nakon vakcinacije osoba ne mora više da nosi masku niti da se pridržava drugih mjera zaštite. I nakon vakcinacije neophodno je nositi masku, držati distancu i redovno prati ruke. To će biti neophodno sve dok imunološki podaci ne pokažu, sa sigurnošću, da vakcina štiti nas, ali i da onemogućava širenje virusa na druge, tvrde stručnjaci, prenosi Tanjug.